Wat is Glycemische Index?

Uit het wetenschappelijk werk van prof. Astrup bleek dat iemands persoonlijke suikerstofwisseling de sleutel vormt tot een ideaal persoonlijk voedingsadvies. Zo werde er 3 types suikerstofwisseling onderscheiden: 
– type A: normale suikerstofwisseling: nuchtere bloedsuiker is normaal.
– type B: licht gestoorde suikerstofwisseling: nuchtere bloedsuiker is licht verhoogd.
– type C: gestoorde suikerstofwisseling: nuchtere bloedsuikerspiegel te hoog.
De verschillende types (A,B of C) vragen om verschillende voedingsadviezen als je gewicht wil verliezen. Door de bij het juiste type de juiste voedingsmiddelen te eten beïnvloed je je hongerhormonen: hierdoor neemt je hongergevoel en “lekkere trek” af en mag je zoveel eten als je wilt: je stopt vanzelf met eten: ideaal!!
Bij al onze voedingsadviezen mag je koolhydraten eten, echter alleen koolhydraten met een lage Glycemische Index.

Glycemische Index is een maat om de stijging van de bloedsuikerspiegel aan te geven 0-2 uur na het eten van een maaltijd.
Alle koolhydraten die je eet worden in de twaalfvingerige- en dunnedarm afgebroken tot suiker (glucose), die vervolgens wordt opgenomen in je bloed en getransporteerd wordt naar alle cellen in je lichaam om deze van energie te voorzien.
In het plaatje hierboven kun je zien hoe dat proces verloopt: koolhydraten met een hoge GI worden snel in de darm afgebroken en opgenomen in het bloed, terwijl koolhydraten met een lage GI juist langzaam worden afgebroken en de suikers dus ook trager in het bloed worden opgenomen.
Sommige koolhydraten geven dus een snelle en hoge piek na het eten: hoge GI, anderen juist een tragere, lage piek: lage GI.
In het algemeen kun je stellen dat witbrood, rijst, aardappels en snoep een hoge GI hebben van boven de 70. Volkoren brood, bonen vezelrijke groenten worden juist langzaam afgebroken en de suikerspiegel zal niet erg pieken.
Belangrijk hierbij is ook, dat de combinatie van voedingsmiddelen de GI kunnen beïnvloeden: de toevoeging van vet bijvoorbeeld verlaagd in het algemeen de GI van een koolhydraatrijk ingredient. Helaas lost dit weinig op, omdat vet eten in het algemeen af te raden is.

tien − vier =