Het nut van vezels (prebiotica).

Prebiotica worden niet door ons lichaam afgebroken en opgenomen. Ze worden afgebroken door de bacteriën in de dikke darm. Dat heet fermentatie. Bacteriën gebruiken prebiotica in feite als voedsel. Met name de groei van lactobacillen en bifidobacteriën in de darm wordt hiermee gestimuleerd.
Deze bacteriën zetten prebiotica om in korte-keten vetzuren die belangrijk zijn voor de gezondheid van de darmwand. Verder wordt de verandering in de bacteriepopulatie in de darm in verband gebracht met allerlei gezondheidseffecten zoals verbeterde weerstand tegen infecties, minder kans op allergie en minder risico op overgewicht en diabetes. Dat is echter nog onvoldoende bewezen. Omdat prebiotica meestal vezels zijn, dragen ze bij aan een gezonde stoelgang.
 
De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar het effect van vezels op onze gezondheid. Uit al deze onderzoeken blijkt steeds weer, dat dagelijks voldoende (30 – 40 gram!!) vezels eten grote gezondheidsvoordelen biedt!

Een belangrijk onderzoek in dit verband is gedaan door Prof. J. Mann van de Universiteit van Otago, Nieuw-Zeeland. Het betreft een analyse van meerdere onderzoeken. Dergelijke onderzoeken geven een sterke bewijskracht voor een verband tussen voeding en gezondheid.
De grootste gezondheidswinst zagen de onderzoekers bij een inname van vezels tussen de 25 en 29 gram per dag. Maar het lijkt erop dat een nog hogere inname van vezels tot nog meer gezondheidswinst leidt. Vergelijkbare effecten zoals hierboven beschreven werden gevonden bij een hoge inname van volkoren graanproducten.

De belangrijkste bevindingen waren:

  • Mensen met de hoogste vezelinname hadden een 15-30% lager risico op vroegtijdig overlijden en het krijgen van hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes type 2 en darmkanker in vergelijking tot mensen met de laagste vezelinname.
  • Mensen die veel vezels binnenkregen hadden een lager gewicht en een betere bloeddruk en totaal cholesterol dan mensen die weinig vezels namen.
  • De gezondheidswinst met betrekking tot de glycemische index van een voedingspatroon was minder sterk.

Aanbevelingen om de vezelinname te verhogen en ’witte’ graanproducten zoals witbrood en witte pasta te vervangen door volkorenproducten, hebben een grote verwachte gezondheidswinst. Deze bevindingen zijn in lijn met eerdere conclusies van de Gezondheidsraad. (bron: Voedingscentrum)

Welke soorten vezels zijn er?

Voedingsvezels worden ook wel in vier groepen ingedeeld:
– Zeer goed oplosbare, sterk fermenteerbare vezels (zoals resistent zetmeel, pectine, inuline, guargom)
– Tamelijk goed oplosbare en fermenteerbare vezels (zoals psyllium en bètaglucanen)
– Onoplosbare, langzaam fermenteerbare vezels (zoals tarwezemelen, lignine, bepaalde vezels in groenten en fruit)
– Onoplosbare, niet-fermenteerbare vezels (zoals cellulose, methylcellulose)

Copyright (C) Orthokennis https://www.orthokennis.nl/artikelen/psyllium-voor-stoelgang-en-stofwisseling

Welke vezels zijn het meest geschikt voor mij?

Die vraag is alleen te beantwoorden als je meer inzicht hebt in je darmbacterien.
In het algemeen kun je stellen dat een rijke variatie aan vezels bij een gemiddelde Nederlander een goed resultaat zal geven. Echter mensen met darmproblemen kunnen sommige vezels niet goed verdragen: ze krijgen er darmklachten van. Hierdoor schiet het algemene advies zijn doel voorbij. Om die reden verkopen wij twee soorten voedingsvezels: een combinatiepreparaat met daarin 6 verschillende soorten vezels. Voor mensen zonder buikklachten een goede keuze.
Daarnaast verkopen wij Acaciavezels. Deze zijn geschikt voor mensen met buikklachten: zij prikkelen de buik bijzonder weinig.

Van welke vezels val je het meeste af?

Ook die vraag kun je in algemene zin niet beantwoorden.
Uit eerste onderzoeken van de Universiteit van Kopenhagen blijkt dat de soort vezels die het grootste effect geeft afhangt van de darmbacteriesamenstelling. (Microbial enterotypes in personalized nutrition and obesity management, Christensen et al).

Daarom is het belangrijk om inzicht te hebben in de samenstelling van jouw darmbacteriën om je het beste advies te geven. Uit onderzoek blijkt dat je alleen door het dagelijks eten van de juiste vezels gewichtsverlies kunt bereiken.

4 × 5 =