Corona-angst

Ik ben het eigenlijk wel een beetje zat om steeds maar weer in de media berichten te horen die  iedereen angstig maken: als het al niet over onze gezondheid gaat, dan gaat het wel over een enorm diepe crisis die we tegemoet gaan, pfff.
Dus ik dacht vanmiddag: laat ik nou eens gaan berekenen (gewoon op een huis-tuin en keukenmanier) hoe groot de kans nou eigenlijk is, dat ik vandaag besmet zal raken met het virus.

Hier een korte COVID-19 kansberekening.
Ik woon in Flevoland, in Lelystad om precies te zijn. Daar wonen zo’n 80.000 mensen.
Ik keek vandaag op het nieuwe “dashboard coronavirus” van het ministerie van VWS. Daar vind je een interessant cijfer over het Corona-virus: het aantal besmettelijke mensen in Nederland per 100.000 inwoners.
Op dit moment (10 juni 2020) bedraagt dat 9,9 per 100.000 inwoners.
Dit betekent dat er ongeveer 8 besmettelijke mensen in Lelystad zullen zijn. Ik ken er géén.

Ik vraag mij af hoe groot de kans is dat ik vandaag één van deze 8 tegenkom en vervolgens door hem/haar besmet wordt?
Buiten is het risico op besmetting heel klein en de kans dat ik een besmettelijk persoon tegenkom op straat of in het bos is ook heel klein. Een hele kleine kans x een hele kleine kans = nauwelijks een kans…
De grootste kans op besmetting is in de supermarkt (en in het openbaar vervoer, maar daar maak ik geen gebruik van). Er zijn 16 supermarkten in Lelystad. De kans dat er één van de 8 besmettelijke personen winkelt in mijn supermarkt is niet heel groot. Dus de kans dat ik tijdens het winkelen een besmettelijk persoon tegenkom is beperkt. So far so good!
Nu wordt het ingewikkeld: hoe groot zou de kans zijn dat we (de besmettelijke persoon en ik) tegelijk in de supermarkt zijn? Hoe groot is de kans dat, áls we tegelijk in de supermarkt zijn, we elkaar fysiek benaderen? Hoe groot is de kans dat ik, bij deze vluchtige ontmoeting, binnen 1,5m van de besmettelijke persoon kom. Hoe groot is de kans dat deze periode, van minder dan 1,5m contact, leidt tot een besmetting van mij met het Corona-virus? Ik weet het niet precies, maar ik denk dat deze kans héél erg klein is!
Kortom: laat je dagen niet verpesten door angst voor een besmetting: geniet ervan!
Blijf positief en optimistisch en neem niet alle bangmakerij even serieus!

15 + 5 =